|

Hvorfor slår nogle mennesker andre mennesker ihjel?

Snart er Lone Theils og Janne Aagaard, værterne bag den populære true crime podcast ’Forbrydelse og straf’, klar med 3. sæson. Gennem både kendte og mindre kendte drabssager forsøger de igen at forstå vores samfund, den menneskelige psykologi og at svare på spørgsmålet: ”Hvorfor slår nogle mennesker andre mennesker ihjel?”

Men hvad er det, der er så fascinerende ved true crime genren? Hvad kan de drabelige og uhyggelige historier lære os om os selv og vores samfund? Og hvordan foregår det, når Lone Theils og Janne Aagaard sætter sig bag mikrofonerne? Kom tættere på de to garvede true crime-podcastere i dette interview.

Fra virkelighed til fiktion – og tilbage igen

Mange lyttere og læsere vil nok kende Lone Theils som journalist og forfatter til krimiserien om journalisten Nora Sand. En særdeles populær serie, der er solgt til udgivelse i 20 lande og hvor første bog i serien, ‘Pigerne fra Englandsbåden’, blev filmatiseret af DR og udkom som en miniserie i december 2023. Lone Theils har beskæftiget sig med kriminalhistorier og drabssager som både journalist og forfatter i mange år, og bevæger sig ubesværet fra fiktion til virkelighed. Men hvad er egentlig forskellen på at skrive en fiktiv roman om drabelige hændelser og på at formidle dem i en podcast?

”Den største forskel er jo, at man er nødt til at holde sig til sandheden, når man beskæftiger sig med true crime. Jeg er jo altid inspireret af virkeligheden, når jeg skriver fiktion. Alle Nora Sand-bøgerne har et element af en virkelig forbrydelse, der har inspireret mig til at skrive historien. Men i fiktionens verden kan man jo sørge for, at de rigtige mennesker bliver straffet, og at alle forbrydelser bliver opklaret. Det er jo desværre ikke altid tilfældet i true crime,” fortæller Lone Theils.

Som ild og vand

De to værter, Lone Theils og Janne Aagaard, er begge to journalister og har beskæftiget sig med kriminalsager i mange år. Men de er også vidt forskellige som mennesker. Og det er netop noget det, der gør deres samarbejde i studiet så godt, mener de.

”Vi er jo som ild og vand, Lone og jeg. Så forskellige som man kan være,” siger Janne Aagaard, og fortsætter: ”Men vi har en gensidig respekt for hinanden, og vi har begge to en stærk arbejdsdisciplin. Men vi har meget forskellige måder at forberede os på. Lone er bare en god journalist; hun er hurtig på aftrækkeren og er ekstremt nærværende i situationen. Jeg er lidt mere den nervøse forbereder, der overforbereder mig, så jeg kan slappe af, når jeg er i studiet.”

”Janne elsker at være forberedt, mange uger før vi skal optage har hun helt styr på hvor hun vil hen i podcasten. Jeg er sådan en der kommer med nogle løse ark papirer hvor der lige står de vigtigste ting. Janne har studeret kriminologi og er virkelig skarp på alt det med statistikker og jura, og jeg er mere bare den, der gerne vil fortælle en god historie. Og det synes jeg faktisk er en rigtig god kombination, for jeg synes at en god crime podcast har brug for begge dele,” supplerer Lone Theils.

En fascinerende genre

Der er ingen tvivl om, at true crime genren er kommet for at blive. I mere end et årti har vi dyrket virkelighedens grufulde fortællinger i både tv-serier, bøger og podcasts. Men hvorfor er vi så fascinerede af disse fortællinger?

Det har Janne Aagaard et bud på: ”Jeg synes jo, det er så oplagt. For vi er jo alle sammen bare mennesker. Og vi er født med nogle psykologiske drifter, som er ens for os alle. Når vi prøver at finde hoved og hale i vores liv, så kigger vi på de andre. Og true crime har virkelig en funktion i forhold til, hvordan vi forholder os til alt det voldelige, der foregår i vores samfund.”

Lone Theils har også altid været fascineret af krimigenren. ”Jeg har altid synes, at det er spændende at følge en opklaring. Hvordan fanger man en forbryder? Hvilken slags efterforskning skal der til? Det er i virkeligheden den gode detektivhistorie, jeg er fascineret af. Men jeg synes også, at hvis man formidler det rigtigt, så kan true crime fortælle noget væsentligt om det samfund, vi er i lige nu. Hvordan er kvinders stilling i samfundet, for eksempel?”

True crime er en kvindesport

Oftest er det netop kvinder, der er ofre i de historier, der bliver fortalt i ‘Forbrydelse og straf’ og andre true crime podcast. Og samtidig er det også overvejende kvinder, der holder af at høre podcasts om makabre drabssager og seriemordere. Ifølge en artikel fra Kristeligt Dagblad er der næsten dobbelt så mange amerikanske kvinder som mænd, der lytter til true crime podcasts jævnligt. Og værterne bag en anden populær true crime podcast i Danmark, ‘Mørkeland’, vurderer også at 9 ud af 10 af deres lyttere er kvinder.

”Jeg ser faktisk på mange måder true crime som en slags kvindesport,” siger Janne Agaard, og uddyber: ”Man siger nogle gange, at folk der ser mange horrorfilm øver sig i at være bange. Jeg tror det er det samme med true crime. Kvinder lytter efter, hvordan vi selv kan undgå at blive ofre. Vi træner os på en måde i noget, som vi frygter selv at blive udsat for en dag.”

Hvad kan vi lære af true crime?

For både Lone Theils og Janne Aagaard er det vigtigt at skabe en kobling til vores samfund i de historier de fortæller i podcasten. Og så er vi tilbage til det indledende spørgsmål: ”Hvorfor slår nogle mennesker andre mennesker ihjel?”

Janne Aagaard: ”Alle forbrydere er jo bare helt almindelige mennesker, som måske har været de for nogle ting, der har gjort, at de er endt som de nu er. Det bliver bare ved med at fascinere mig. Hvorfor er det, at nogle mennesker overlever alverdens trængsler og forbliver ’almindelige’ mennesker, og nogle ikke gør? Jeg synes, der er rigtig meget læring i true crime. Hvem er de sårbare mennesker i vores samfund? Og hvad bør vi gøre bedre?” slutter hun.

Du kan lytte til den nye sæson af ’Forbrydelse og Straf’ når den får premiere til foråret på eReolen, Mofibo, Podimo, Nextory, Saxo Premium og Bookmate.

Similar Posts