|

Saga Talks Interview: Mark Gerber

I Saga Talks er vi heldige at producere podcasts sammen med en masse dygtige og spændende mennesker. Dem vil vi gerne introducere dig for, så derfor har vi talt med en af dem om tilblivelsen af sin podcast.

Mød Mark Gerber. Han er manden bag “Præsten der gik i krig”, som handler om den danske præst Arndt Lauritzen, der under Anden Verdenskrig måtte slå ihjel i kampen for frihed og retfærdighed. Podcastserien består af eksklusive interviews med familiemedlemmer til Arndt, med eksperter i krigshistorie og med Thomas Harder, som har skrevet bogen “Den Danske Partisan”, der også omhandler Arndts Lauritzens utrolige liv.

Mark Gerber er dokumentarist, medie- og tv-tilrettelægger med mere end 10 års erfaring fra branchen. Han har klippet og tilrettelagt flere store programmer til Danmarks Radio og andre store produktionsselskaber. Mark har også erfaring fra reklamebranchen, hvor han har vundet flere priser for sit arbejde.

Vi har talt med Mark Gerber om tilblivelsen af “Præsten der gik i krig”…

Hvad handler ”Præsten der gik i krig” om?
Mark: Det er historien om, hvordan drengen Arndt, der på grund af den voldsomme fascisme og nazisme i Europa i 1940’erne, følte, at han blev nødt til at forlade fredens vej som munk og præst. Derfor blev han kastet ind i partisanbevægelsen i Parma i Italien. Her blev han leder af en partisanbevægelse, der kæmpede mod Nazityskland til krigens afslutning. Det er også historien om en mand, der på grund af ydre omstændigheder vælger krig, kærlighed og efterretningsarbejde, og det med store personlige konsekvenser, så han må sige farvel til sit oprindelige livsmål, som var fred og fordybelse i præstegerningen.

Hvordan faldt du over historien om den her utrolige præst?
Mark: Min ældste søn er filminstruktør og bor i Italien. I en periode for nogen år siden, søgte han efter historier som både foreår i Danmark og Italien. Og da vi ofte giver hinanden bøger i julegave, fandt jeg Thomas Harders bog ”Den Danske Partisan: Historien om Paolo il Danese” som jo både har en dansk og en italiensk vinkel. Bogen sendte jeg til Italien. Men jeg havde med stor fornøjelse læst flere af Harders bøger tidligere, så jeg købte også bogen til mig selv, og den fangede mig. I nogen tid arbejde vi derfor på en tv-dokumentarserie om Arndt. I den forbindelse tog jeg kontakt til Thomas Harder. Han var utrolig imødekommende og satte mig i kontakt med Arndts nevøer: Thomas, Hans-Henrik og David, som jeg interviewede på kamera. Harder havde også optaget sit oprindelige interview med Arndts nu afdøde søstre Åse og Bitten og hans officerskammerat Kjeld Feilberg, som jeg også fik adgang til. Da så tv-dokumentaren ikke kunne finde finansiering, var fundamentet for podcasten ”Præsten der gik i krig” skabt. Og med det også min første podcast.

Hvordan var processen med at lave ”Præsten der gik i krig”?
Mark: Som sagt var jeg meget heldig at Thomas Harder havde gemt de interviews, han havde optaget i forbindelse med sin bog. Så jeg havde med dem, og bogen, et fantastisk udgangspunkt. Der var så elementer, jeg gerne ville grave dybere i. Derfor interviewede jeg også andre kilder og eksperter. Peer Henrik Hansen som er koldkrigsekspert, Niels Engelbrecht fra den katolske kirke i Danmark og forfatteren Erik Høgh-Sørensen som har skrevet bogen ”Forbrydere uden straf” om retsopgøret efter krigen.

Derudover gravede jeg også dybere i episoder i anden verdenskrig, som jeg ikke kendte til. Alt det, ny indsigt og perspektiver fra en tid og et menneske gjorde det til et stort arbejde, men også en fornøjelse at skabe ”Præsten der gik i krig”. Og så fordi min baggrund er fra tv, og fordi arbejdet startede som en tv-dokumentar, er podcasten tilrettelagt og klippet, som var det en tv-dokumentar. Med alle de virkemidler der skal til for at gøre historien levende.

Hvad er det ved de her skæbnefortællinger, som du synes er spændende?
Mark: Vi møder alle situationer i vores liv, hvor vi skal vælge hvilken vej, vi vil følge. I krige og katastrofer har valgene store konsekvenser. For nogen betyder de valg så meget, at det ikke kun ændrer deres liv, men ligefrem giver aftryk i historien. De valg mennesker tager i krig og katastrofer, tvungen af omstændighederne, og de gode og dårlige konsekvenser der følger med – De skæbnefortællinger syntes jeg er værd at fortælle, at lytte til og blive klogere af. Jeg er i gang med at vælge de næste fortællinger og glæder mig til at gå i dybden med flere mennesker der tvungen af omstændighederne, har taget store valg.

Præsten der gik i krig kan lyttes på eReolen, Mofibo, Podimo, Bookmate, Nextory & Saxo Premium.

Similar Posts